Blinier

Blinier är boveteplättar som är en vanlig förrätt i Ryssland. I Ryssland serveras de bland annat med smetana och kaviar. Här har jag gjort en variant med Kalix löjrom, lax och räkor. Svenska smaker i kombination med de ryska plättarna. Blinier passar bra som förrätt eller mingelrätt men också till frukost eller brunch och kan varieras i oändlighet.

10 g jäst
2,5 dl sojadryck
60 g bovete
60 g vetemjöl
1 äggula
1 nypa salt
1 äggvita
milda mjölkfritt till stekning

Värm sojadrycken fingervarmt. Lös upp jästen i sojadrycken. Blanda i vetemjöl, bovete och salt. Vispa till en slät smet och tillsätt äggulan. Täck därefter smeten och låt den jäsa i ca en timme. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner i smeten. Grädda små plättar så att de får en fin gyllenbrun färg på båda sidorna. Servera varma med löjrom, rödlök, creme fraiche, lax, räkor, majonnäs mm.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *